Psychologie voor geluk – deel 2

Afleiding. Jongens jongens wat zijn we er goed in. We doen bijna niks meer níet tegelijk. Wandelen en op je telefoon kijken, televisie kijken, telefoon erbij en nog een half gesprek voeren met je partner, autorijden en een podcast luisteren terwijl je ook nog een berichtje krijgt wat je graag wilt bekijken. Hoe is dat bij jou?

Het is ongelofelijk.

Wist je dat een goudvis een langere concentratie heeft dan de mens?

Volgens een talk van Mark Tiggelaar kunnen mensen zich welgeteld 8 seconden concentreren en een goudvis 9! Are you kidding me?

Tot een aantal jaren geleden kon de mens zich nog 12 seconden concentreren, maar omdat er zoveel afleiding is, waar we ook allemaal aan toegeven, wordt dit minder en minder. Bizar toch?

Afleiding is ook nog eens slecht voor je brein. Als je met veel dingen tegelijk bezig bent, raakt je ‘werkgeheugen’ vol. Als je dit niet leegt, door het bijvoorbeeld op te schrijven (of in te spreken), blijkt uit onderzoek dat je IQ echt lager wordt!

Waaauw! En wij maar denken dat we zoveel mogelijk tegelijk moeten doen. Lekker multitasken (en vooral vrouwen, want daarin zijn we beter dan mannen toch…?), rond je 30ste het helemaal gemaakt hebben maar ondertussen geen succes of écht geluk in je leven ervaren.

Kortom:

Het is tijd voor Focus! One thing at the time!

Wat je te doen staat? Het is echt bloed eenvoudig. In mijn vorige blog las je de eerste tips voor de juiste psychologie voor geluk. Hieronder lees je super praktische stappen waardoor je meer focus kunt krijgen:

  1. Als mensen zijn we er een ster in om mega veel activiteiten naar ons toe te trekken. Stop daarmee. Ga eerst eens doen wat er al op je bordje ligt en kijk volgende maand pas eens naar 1 mogelijk nieuw ding (of niet).
  2. Zeg eens wat vaker ‘nee’. We zijn als mens zo gewend om overal maar ‘ja’ op te zeggen. Maar why? Vraag jezelf dat is af, waar zeg ik allemaal ‘ja’ op en waarom? In veel gevallen zeggen we namelijk ‘ja’ omdat we iemand niet teleur willen stellen. We willen ervoor zorgen dat de ander goed over ons denkt, dat diegene ons leuk vindt. Kortom, je zegt in zo’n geval ‘ja’ tegen de ander, omdat je er zelf beter van wordt. Als je het zo bekijkt, is het best egoïstisch en tegelijkertijd onhandig. Want, word je er nou wel écht beter van? Zeg je wel ‘ja’ tegen datgene wat jíj echt wilt?
    Onthoud hierbij altijd “een nee tegen de ander, is een ja tegen jezelf”. Je hoeft niet alles te doen wat iemand je vraagt.
  3. Zoals je kon lezen in deel 1 van de psychologie voor geluk: kies 1 ding waar je enthousiast van wordt en ga daar tijd voor vrij maken. 1 ding. Niet 100.000.

Hoe blijf je gefocust in tijden van crisis?

  1. Ervaar je crisis in je leven? Op gebied van je loopbaan? Je carrière? Je bedrijf? Je gezondheid? Focus dan voor 20% op het probleem en voor 80% op de oplossing! Stel jezelf handige vragen als “wie kan me hierbij helpen”.
  2. Vermijd in tijden van crisis de ‘hoe’ vraag (dus niet ‘hoe ga ik dit oplossing, ‘hoe ga ik hier uit komen’). Waarom? Vraag je je af? Omdat je in tijden van crisis op een laag energieniveau zit en “you cannot solve the problem with the same thinking that has created the problem”. Je hebt altijd eerst je kader te veranderen door jezelf in een andere energie te brengen. Dat is soms alleen verdomde lastig en daarom zijn er dan weer coaches om je te helpen.

Thnx for reading, tot zover deel 2.

Herken jij dat ook, dat je heel veel wilt, maar niet kunt kiezen? Of ervaar je stress in je werk? Dat je vastloopt, niet écht de voldoening voelt die je graag zou willen, maar wel altijd druk bent?

Maak dan nu kans op een gratis “Cut the Crap” sessie! Super eenvoudig: klik hier om je aan te melden en als jij uitgekozen wordt voor dit gesprek, hoor je binnen 7 dagen van mij!

Liefs,
Kim

 

.