Hoe kom je van onhandig gedrag af?

Ken je dat gevoel, dat je vast zit?

Je doet wel leuke dingen enzo, je gaat wel met leuke mensen om, je werk is oké, maar iets zit je toch niet lekker.. Het is een soort van beklemmend gevoel of gedachte en lastig om je vinger op te leggen. Alsof je iets moet loslaten, iets moet veranderen om weer écht gelukkig te kunnen zijn. Maar wat is dat en hoe doe je dat?

Wat ik ontdekte, is dat mens ‘geconditioneerd’ is. Heel eerlijk, ik had voordat ik online programma’s voor persoonlijke ontwikkeling ging volgen, nog nooit van die term gehoord! Conditionering is een verzamelnaam voor de manier waarop mensen leren zich aan te passen aan hun omgeving.  Zo wordt onder “geconditioneerd gedrag” verstaan dat gedrag dat is aangeleerd, dat onder bepaalde condities tot stand komt en gewoonte wordt. Misschien herken je wel bepaald gedrag wat je van je ouders aangeleerd hebt gekregen, of misschien van vrienden?

Jouw conditionering ontstaat door je opvoeding, je leraren, je vrienden, collega’s etc.

Nu kan een deel van jouw aangeleerde gedrag nog steeds van toepassing zijn op jouw leven. Maar zoals ik in mijn vorige blog al schreef, heeft je mind ook regelmatig een update nodig. Jij verandert doordat je ergens anders gaat werken, ergens anders gaat wonen, met andere mensen omgaat en daardoor kan bepaald gedrag niet meer passend zijn in jouw huidige leefsituatie.

Voor mij was dit super confronterend dat ik gedrag ontdekte wat ik al heel lang vertoonde, maar wat nu niet meer bijdroeg aan hoe ik mijn leven wilde leiden.

Ik ging eens na, waar sta ik nu in mijn leven? Ik heb een mooi koophuis, een lieve man, een auto, leuke vrienden, ik ben fit, heb een goed betaalde baan en.. BAM! Vól op de handrem! Als ik met mijn hoofd tegen een voorruit kon klappen, dan was dat nu gebeurd. Een goed betaalde baan. Daar was het me altijd om te doen. Volledig in de lijn van mijn ideaalbeeld, het beeld dat ik wilde zien als ik terug zou kijken op mijn leven; een druk bezette zakenvrouw, een dikke Audi onder mijn kont, mantelpakje aan, druk bellend en een directe, botte
persoonlijkheid.

Een goed betaalde baan. Daar was het me altijd om te doen.

Daar had ik al die tijd naar toe gewerkt en nu kwam ik in de buurt om die weg in te slaan. Maar ik kon niet verder. Ik blokkeerde volledig en kwam burnout thuis te zitten. Hoe dan?

Blijkbaar is er verandering nodig en voor verandering zijn twee dingen noodzakelijk, namelijk inzicht en een groeiend bewustzijn. En deze twee dingen, kosten tijd.
Tijd ja.
En geduld dus.

Om jouw ‘handrem’ te vinden, is het handig om hier met een coach (of online programma) mee aan de slag te gaan. Je vindt je handrem namelijk niet zomaar en het is niet zo snel een compleet en praktisch plaatje (in mijn geval dan).

Een belangrijke tool die ik leerde, was het Pijn-Plezier principe.

Een voorbeeld, stel dat je elke avond op de bank ploft en dan verschrikkelijke zin hebt om te snacken. Dit gedrag helpt je niet (want je komt aan, en door de suikers voel je je ook niet veel beter) en je wilt er mee stoppen.
Je weet echter zeker dat dit je niet gaat lukken. Je ontspant er zo lekker door, iedereen in je omgeving snackt ’s avonds, je hebt al zo vaak geprobeerd de snacks te laten staan, het schuldgevoel en extra kilo’s neem je voor lief want ja, je kan er écht niks aan doen.

Maar nu, stel je eens voor dat hierover met iemand gaat praten en diegene stelt je voor een keuze; als jij belooft, dat je vanaf nu
nooit meer elke avond snackt, maar maximaal 1 avond snack per week, dan krijg je van mij een miljoen euro. Meteen, zo een bedrag met zes nullen op je bankrekening. Zou je dan stoppen met dat dagelijks snacken..?

Of optie twee. Stel je voor dat je, als je niet stopt met je verslavingsgedrag, je jouw kinderen, geliefde of beste vriend(in) nooit meer mag zien. Dus, als je nu besluit er mee door te gaan, raak je jouw dierbaren voorgoed kwijt. Zou je dan stoppen met die dagelijkse fles wijn? Ik denk dat de keuze wel snel gemaakt is.

Bovenstaand voorbeeld is wellicht wat overdreven maar het illustreert dat als de pijn of het plezier van bepaald (onhandig) gedrag groot genoeg is, je eerder overtuigd bent om te kunnen veranderen.

Graag deel ik de stappen met je die je kunt volgen:
1. Ontdek je onhandige gedrag en beschrijf het concreet
2. Ontdek je pijn (wat kost dit gedrag je – overdrijf en geef minimaal 3 redenen)
3. Ontdek je plezier (Welk handige gedrag kun je gaan vertonen om plezier te bereiken en welk plezier levert dat op? – overdrijf en geef minimaal 3 redenen)

Als je dit hebt gedaan, is er nog een volgende stap die je kunt doen. Die deel ik graag in mijn volgende blog met je!

Liefs,
Kim

P.s. wil jij af van onhandig gedrag maar lukt het je steeds niet? Maak dan nu kans op een gratis 1 op 1 Cut the Crap sessie waarin we gaan kijken waar jij naar verlangt, waar je nu tegen aan loopt en hoe ik jou mogelijk verder kan helpen om het doel te halen dat jij voor ogen hebt!

Aanmelden kan via deze link.

.