De volgende stap om van onhandig gedrag af te komen

Iedereen heeft waarschijnlijk wel iets van gedrag waarvan hij of zij soms denkt, hmm.. dat was misschien niet zo handig. Maar wat als jouw onhandige gedrag je echt in de weg gaat zitten? Dat je daardoor beperkt wordt in je dagelijkse leven? Dat je wéét dat iets niet goed meer voor je is, maar het toch doet. Hoe kom je daar nu echt van af?

We pakken eerst even terug naar het voorbeeld dat ik gaf ik in mijn vorige blog.

Stel je voor dat je, als je niet stopt met jouw onhandige (verslavings?)gedrag, je jouw kinderen, geliefde of beste vriend(in) nooit meer mag zien. Dus, als je nu besluit er mee door te gaan, raak je jouw dierbaren voorgoed kwijt. Zou je dan stoppen met die dagelijkse fles wijn of met dat snaaien? Ik denk dat de keuze wel snel gemaakt is.

Bovenstaand voorbeeld is wellicht wat overdreven maar het illustreert dat als de pijn of het plezier van bepaald (onhandig) gedrag groot genoeg is, je eerder overtuigd bent om te kunnen veranderen. Nadat je de eerder benoemde stappen doorlopen hebt kun je verder gaan met het Tafelpoot Principe.

Een tafel heeft minimaal drie (het liefst vier) poten nodig om stabiel te kunnen staan, toch? Zie het maar eens voor je. Als je onhandig gedrag wilt veranderen, wil je daarom ook minimaal drie negatieve aspecten benoemen, drie dingen die het je kost als je jouw gedrag voort zet.  Vervolgens wil je minimaal drie positieve aspecten die vervangend gedrag je op gaan leveren.

Een voorbeeld van onhandig gedrag wat ik vertoonde en heb weten te veranderen aan de hand van dit stappenplan:

Oké, stap 1. Wat is mijn onhandige gedrag?
Piekeren! Voor mij is piekeren echt heel erg onhandig gedrag, één van mijn handremmen dus. Waarom ben ik burnout geraakt? Waarom kan ik niet voldoen aan mijn ideaalbeeld? Ben ik niet goed genoeg? etc. Ik kan blijven malen terwijl ik de antwoorden niet ga vinden.

Stap 2. Wat kost dit gedrag mij (minimaal 3 negatieve aspecten)?
Slapeloze nachten, wallen onder mijn ogen dus ik word lelijk, uitgeput gevoel, hyperventilatie, slecht humeur, ruzie met Marc die dan een leukere vriendin tegenkomt en het uitmaakt met mij waardoor ik alleen overblijf en heel eenzaam en alleen.

Stap 3. Welk gedrag wil ik vertonen en wat zou dit mij (voor plezier) opleveren?
Schrijven! Als ik schrijf raakt mijn hoofd leeg, hoef ik niet meer vast te klampen aan mijn gedachten. Heb ik meer rust en overzicht, kan ik beter slapen en ben ik een leukere vrouw (dus blijft Marc bij me en leven we lang en gelukkig). Door te schrijven kan ik beter relativeren, kan ik bijdragen door mijn ervaringen te delen, kan ik fit zijn, lekker sporten en beter in mijn vel zitten!

Nog een klein stukje terug naar de theorie. Zowel het pijn-plezier- als het tafelpoot principe komt vanuit ‘Neuro associatieve conditionering’, ook wel NAC.
NAC betekent dat wij bepaald (onhandig) gedrag, gekoppeld hebben aan een gevoel, gebeurtenis of gedachte. Deze koppeling gebeurt werkelijk in de hersenen doordat als jij iets mee maakt en vervolgens iets doet, er een smal ‘draadje’ gespannen wordt in je hersenen en er dus een verbinding wordt gelegd tussen gebeurtenis/situatie en gedrag/gevoel/gedachte. Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat hoe vaker je bepaald gedrag in een situatie hebt vertoond, hoe meer draadjes er gespannen zijn, hoe dikker de verbinding is, dus hoe meer discipline het van je vraagt om je gedrag te veranderen.

Gedrag kun je beïnvloeden door het te herkennen, erkennen en er vervolgens een andere betekenis aan te geven door bovenstaande stappen te volgen. Het kost je slechts een paar minuten om jouw onhandige gedrag en gevoel inzichtelijk te maken, maar geloof me. Het werkt echt! 

Zelfs nu, als ik dit terug lees, weet ik weer hoe waardevol deze tools zijn. Elke keer als ik begon met piekeren (en nu nog steeds), pak ik mijn schrift en ga ik schrijven. Het is eigenlijk zo zonde om onhandig gedrag te vertonen, waardoor je je ongelukkig voelt, niet waar? Als mens zijn we gemaakt om gelukkig te zijn, daar ben ik van overtuigd!

Ik weet echter ook dat het veel makkelijker is om je onhandige gedrag te veranderen als je je laat coachen. Dus die extra tip geef ik je nog mee! Kies bij een coach ook altijd iemand waar jij je goed bij voelt, iemand die al heeft bereikt wat jij ook wilt bereiken. Plan daarnaast altijd eerst een kennismakingsgesprek, zodat je gevoel bevestigd wordt (of niet, maar dan weet je dat ook voor je ergens aan vast zit).

Vond jij deze blog waardevol? Wat zijn jouw inzichten?

Ik hoor het graag!

Liefs,
Kim