Psychologie voor geluk deel 3

“Alles begint met een gedachte” zegt Michael Pilarczyck altijd. Ja ja ja, dat klinkt wel heel makkelijk. Tot 2 jaar geleden had ik geen ideeee van “Mindset”, “Conditionering”, of hoe je jezelf gelukkig kunt denken. Het waren allemaal woorden waar ik nog nooit van gehoord had. Bizar eigenlijk, want het is essentieel om de (basis)werking van je mind te begrijpen voor een werkelijk gelukkig en vrij leven!

In dit derde deel neem ik je mee naar een aantal hele eenvoudige stappen die jij kunt zetten voor een gelukkig en vrij leven.

Geluk vraagt om training van je gedachten.

We hebben namelijk zo’n 40.000 tot 60.000 gedachten per dag waarvan maar liefst 95% onbewust is! Regelmatig zijn die onbewust (automatische) gedachten handig, bijvoorbeeld als je je veters wilt strikken, gaat fietsen, of een kaars aan wilt steken. Maar dat onbewuste is niet zo heel handig als je een succesvol en gelukkig leven wilt leden.

Meer dan de helft van je gedachten is namelijk negatief!

Maar WHY?! Toen ik dit hoorde was ik best een beetje gefrustreerd. Want waarom is dat? Waarom kunnen we niet gewoon allemaal happydepeppie leven met z’n allen en gewoon blij en gelukkig zijn?

Meeh. Zo werkt ons brein nou eenmaal niet.

We beschikken namelijk allemaal over een ‘overlevingsbrein’. En ondanks dat de technologien als een gek evolueren, gaat ons brein helemaal niet zo snel. Dat overlevingsbrein wil je nog altijd beschreven. Het wil er letterlijk voor zorgen dat je overleeft, dat je zoveel mogelijk in je comfortzone blijft en geen ‘gevaar’ opzoekt.

Als je weet dat 95% procent van je gedachten onbewust is en meer dan de helft van die gedachten negatief zijn, is het dus in de eerste plaats zaak, als je een succesvol en gelukkig leven wilt, om je bewust te worden van je onbewuste gedachten!

Neem hier eens de tijd voor. En let op: DOEN! Als je alleen maar blijft lezen en niks toe gaat passen, gaat er niets veranderen in je leven. Een quote die je hierbij kan helpen:

“informatie zonder implementatie leidt tot frustratie”.

 1. Vraag jezelf eens af: Wat zijn op dit moment de meest voorkomende piekergedachten in je leven?
  Die piekergedachten kosten je onbewust bakken met energie. Energie die je dus niet kunt steken in het behalen van succes. Als je die piekergedachten eenmaal helder hebt, schrijf ze dan op.
 2. Kies 1 gedachte die je op dit moment het meest belemmert in je leven. Bijvoorbeeld die ene waardoor je bepaalde keuzes niet maakt (of durft te maken).
 3. Lees ze eens hardop aan jezelf voor met een stem alsof je een grammofoonplaat luistert die blijft hangen (heeeeeuuullll laaanggzaaaam ddusss).
 4. Lees ze vervolgens nog eens voor jezelf op met een tekenfilmstemmetje die heel snel en heel hoog is.
  Hoe serieus neem je deze gedachte nu nog? Hoe sterk geloof je deze gedachte op een schaal van 1 tot 10?
 5. Besef jezelf dat je mind geen verschil kent tussen waarheid en fantasie. Het maakt dus niet uit wat je denkt, je hebt altijd gelijk.

Dat gezegd hebben, gaan we een stap verder.

 1. Schrijf vervolgens een positieve, behulpzame gedachte, om de beperkende gedachte op te heffen. Let op, het is belangrijk dat je er een positieve emotie bij voelt, dat het woorden zijn die bij jou resoneren en die een bepaald gevoel bij je oproepen.
  Deze nieuwe, behulpzame gedachte heb je nodig om te kunnen installeren. Dit noem je ook wel affirmeren (en affirmeren kun je leren ;)).
 2. Wat je nu gaat doen, is minimaal 30 dagen achtereenvolgend, de positieve, behulpzame gedachte voor jezelf hard op voorlezen. Deze behulpzame gedachte die jij gekozen hebt waar je in wilt geloven, die jou verder gaat helpen, gaat de oude, onhandige overtuiging overschrijven. Net zoals je een computer programma (of een app) een update geeft, kun je dat ook met je mind doen!

Ik kan me voorstellen dat dit nieuw voor je is en daardoor misschien een beetje onwennig. But believe me, it works!

En als je hulp kunt gebruiken, meld je dan nu aan om kans te maken voor een gratis ‘Cut the Crap’ sessie! Hierin gaan we samen kijken waar jij naar verlangt, waar je nu tegen aan loopt en welke volgende stap jij zou kunnen zetten voor een gelukkig en vrij leven! Meld je hier aan.

Liefs,
Kim

 

.