Hoe ga je om met stress in je lijf?

Stress in mijn lijf, ik herken het zo goed: Ik haal onregelmatig adem, adem dieper in dan uit (alsof ik continu haast heb) en ik voel mijn hart kloppen in mijn borst.
Mijn gedachten schieten alle kanten op, alsof ik een vluchtweg zoek. Blijkbaar staat mijn overlevingsmechanisme op scherp. Alhoewel ik het liefst zou hebben dat ik voor altijd mega-zen zou kunnen zijn weet ik ook dat dit niet is zoals ik werkelijk ben.

Ik ben eerder een raket; iemand die bij een tof idee een plan maakt, dingen onderzoekt en vervolgens keihard gaat knallen. Tijdens de reis heb ik af en toe was ballast (stress) los te laten en daarna kan ik weer verder omhoog.

Ik weet inmiddels heel goed dat als ik die ballast niet loslaat, ik keihard naar beneden stort en letterlijk ‘crash’. Eén keer een burnout vind ik meer dan genoeg. Die heb ik overwonnen en mede daardoor heb ik mezelf ook meerdere tools aangeleerd om de stress los te kunnen laten en de ontspanning te kunnen omarmen.

Wat ik doe?

  • squashen;
  • schrijven;
  • wandelen;
  • fitness;
  • ademhalingsoefeningen;
  • mijn gezicht 20 seconden in een bak koud water dompelen (= een life hack van Kasper van der Meulen).

Ik heb bewust verschillende tools, zodat ik altijd iets anders in kan zetten in de situatie waarin ik mij op dat moment bevind.

En eerlijk is eerlijk; de ene keer lukt het beter dan de andere keer. Het blijft trainen, onderzoeken, uittesten en DOEN.

Het belangrijkste is dat ik er bewust mee bezig ben en blijf. En daardoor, ga ik net als Buzz Lightyear uit Toy Story: “Op naar de sterren en daar voorbij!”.

Ervaar jij wel eens stress en heb je tips hoe jij daarmee omgaat of heb je misschien vragen over mijn aanpak?

Let me know!

Liefs!
Kim.